Om Funäsdalen

En genuin och aktiv fjällby mitt i Funäsfjällen

Funäsdalen (sydsamiska: Bienjedaelie) är byn mitt i Funäsfjällen och västra Härjedalen, nära Røros och den norska gränsen. Här bor du med högfjällen runt omkring och Funäsdalsberget och sjön precis utanför. 

Funäsdalen är den perfekta utgångspunkten för alla aktiviteter i Funäsfjällen med direkt närhet till 300 km längdspår, 650 km skoterleder, alpin åkning på Funäsdalsberget och alla sommar- samt höstaktiviteter. I Funäsdalen hittar du både hotell och lägenhetsboende, ett stort utbud av service, affärer, kultur, restauranger och nöje.

I Funäsdalen finns en rik kulturmiljö. På Härjedalens fjällmuséeum hittar ni aktiviteter för hela familjen och olika samlingar som visas i vackra och roliga miljöer. Här kan ni följa livet för fjällbönder, samer och bruksarbetare genom tiderna. Välkommen också att besöka våra gallerier och hantverksaffärer!

Muséer

Härjedalens Fjällmuseum

Ett museum för hela familjen där enastående samlingar visas i vackra och roliga utställningar. Ett museum för alla om fjällbönder, samer och bruksarbetare.
Museibyggnaden smyger sig mjukt intill det mäktiga Funäsdalsberget med sin säregna Härjedalsstil.
Här finns också barnens populära lekfäbod. Besök hemsidan för öppettider.

Webbadress: http://www.fjallmuseet.se
Tel: 0684-164 25, Adress: Rörosvägen 30, 840 95 Funäsdalen     

Parker

Fornminnesparken

I anslutning till Fjällmuseet ligger Fornminnesparken som bjuder dig på en vandring mellan hus ända från 1500-talet. Parken är öppen året runt och här ordnas spännande aktiviteter och utställningar för barn och vuxna.

Webbadress: http://www.fjallmuseet.se
Tel: 0684-164 25, Adress: Rörosvägen 30, 840 95 Funäsdalen